Height and distance is an important topic from competitive examination point of view. You must have seen the problems where the height of one tower is given, and then the top or bottom angles of another tower are given from the top of that tower, and you need to determine the height of the second tower. In this article, we will cover such problems to help students understand the concept well. Further, to help students understand the concepts clearly, we are also offering chapter wise solutions that consists of JEE previous year solved questions. Every solution of this study material is arranged in a systematic manner in order to give students an easy learning experience while solving the questions. Students are advised to download these solutions and practice to crack the JEE exams.
Table of Contents
Terms used in Heights and Distances
There are certain terms used while dealing with topic-height and distance which are described as follows: Ray of Vision: The ray from the eye of the observer towards the object under observation. Angle of Elevation: If the object under observation is above the horizontal ray passing through the point of observation, the measure of the angle formed by the horizontal ray and the ray of vision. Angle of Depression: If the object under observation is below the horizontal ray passing through the point of observation, the measure of the angle formed by the horizontal ray and the ray of vision. |
JEE Main Past Year Questions (PYQs) With Solutions on Height and Distance
Question 1: If the angles of elevation of the top of a tower from three collinear points A, B and C, on a line leading to the foot of the tower, are 30ยฐ, 45ยฐ, and 60ยฐ, respectively, then the ratio AB: BC, is:
(a) 1: โ3
(b) 2:3
(c) โ3 : 1
(d) โ3 : โ2
Answer: (c)
Solution:
Let OH = h
From triangle HOC, tan 60ยฐ = h/OC
โ OC = h/โ3
From triangle, HOA, tan 30ยฐ = h/OA
โ OA = hโ3
From triangle, HOB, tan 45ยฐ = h/OB
โ OB = h
Now, AB = OA โ OB = h(โ3 โ 1)
BC = OB โ OC = h(1 โ 1/โ3) = (h/โ3) (โ3 โ 1)
AB : BC = h(โ3 โ 1) : h/โ3 (โ3 โ 1)
โ AB : BC = โ3 : 1
Question 2: A tower subtends an angle ฮฑ at a point on the same level as the foot of the tower and at the second point, b metres above the first, the angle of depression of the foot of the tower is ฮฒ. The height of the tower is
(a) b cot ฮฑ tan ฮฒ
(b) b tan ฮฑ tan ฮฒ
(c) b tan ฮฑ cot ฮฒ
(d) None of these
Answer: (c)
Solution:
G9C32-gEMhw_bchsBpOdBdSMV8Yw8pEon2shfgd5RmqjuXKDle9r9SU_yno8A/s510/245.png)
From figure,
In right triangle, ABD,
AB/BD = tan ฮฑ
h/x = tan ฮฑ => h = x tan ฮฑ
Again, from the right triangle, BCE,
BE/EC = tan ฮฒ
โ b/x = tan ฮฒ
โ x = b/(tan ฮฒ), substitute in above equation, we get
h = b/(tan ฮฒ) ร tan ฮฑ = b cot ฮฒ tan ฮฑ
Question 3: A vertical pole consists of two parts, the lower part being one third of the whole. At a point in the horizontal plane through the base of the pole and distance 20m from it, the upper part of the pole subtends an angle whose tangent is 1/2. The possible heights of the pole are โ
(a) 20 m and 20โ3 m
(b) 20 m and 60 m
(c) 16 m and 48 m
(d) None of these
Answer: (b)
Solution:
In triangle, BAC
tan ฮฒ = (h/3)/20 = h/60
In triangle BAD,
tan(ฮฑ + ฮฒ) = h/20
[We know, tan(x + y) = [tan x โ tan y]/[1 โ tan x tan y]]
((1/2) + (h/60))/(1 โ h/120) = h/20
[60+2h]/[120-h] = h/20
โ h2 โ 80h + 1200 = 0
โ h = 20 m and 60 m
Question 4: An observer on the top of a tree finds the angle of depression of a car moving towards the tree to be 300. After 3 min this angle becomes 60ยฐ. After how much more time will the car reach the tree
(a) 4 min
(b) 1.5 min
(c) 4.5 min
(d) 2 min
Answer: (b)
Solution:
Let x unit/min be the speed of car.
DC = 3x
Let h be the height.
Here angle ACB = 60ยฐ and angle ADB = 30ยฐ
In right triangle ABC,
tan 60 = h/BC
BC = h cot 60ยฐ
In triangle, ADB
tan 30ยฐ = h/BD
โ BD = h cot 30ยฐ
CD = BD โ BC
โ d = h cot 30ยฐโ h cot 60ยฐ
Speed of the car = h(cot 30ยฐโ cot 60ยฐ)/3
Time taken to travel BC = h cot 60ยฐร 3/h(cot 30ยฐโ cot 60ยฐ)
= 3/2
= 1.5 min
Question 5: A house of height 100 m subtends a right angle at the window of an opposite house. If the height of the window is 64 m, then the distance between the two houses is
(a) 48 m
(b) 36 m
(c) 54 m
(d) 72 m
Answer: 48 m
Solution:
In triangle BCD,
tan ฮธ = 64/d
In triangle AED,
(100- 64) tan ฮธ = d
โ 36(64/d) = d
โ d2 = 36 ร 64
โ d = 6 ร 8 = 48 m
Question 6: A man is walking towards a vertical pillar in a straight path, at uniform speed. At a certain point A on the path, he observes that the angle of elevation of the top of the pillar is 30ยฐ. After walking for 10 minutes from A in the same direction, at a point B, he observes that the angle of elevation of the top of the pillar is 60ยฐ. Then the time taken (in minutes) by him, from B to reach the pillar, is?
(a) 5
(b) 6
(c) 10
(d) 20
Answer: (a)
Solution:
In triangle QPB: tan 60ยฐ = h/y => h = โ3 y
In triangle QPA: tan 30ยฐ = h/(x+y) => โ3h = x + y
From above equations, we have
โ3(โ3 y) = x + y
3y = x + y
โ y = x/2
As speed is uniform,
To go with x, it takes around 10 min and with x/2, it takes around 5 min.
Question 7: The angle of elevation of a tower at a point distant d meters from its base is 30ยฐ?. If the tower is 20 meters high, then the value of d is
(a) 10โ3 m
(b) 20โ3 m
(c) 10 m
(d) 20/โ3 m
Answer: (b)
Solution:
20 cot 30ยฐ = d
โ d = 20โ3 m
Question 8: Let a vertical tower AB have its end A on the level ground. Let C be the mid-point of AB and P be a point on the ground such that AP = 2AB. If โ BPC = ฮฒ, then tanฮฒ is equal to.
(a) 1/4
(b) 6/7
(c) 1/4
(d) 2/9
Answer: (d)
Solution:
Let AB = x, then AP = 2AB = 2x
In right triangle ABP,
BP2 = AP2 + AB2
BP2 = (2x)2 + x2 = 5x2
โ BP = โ5 x
Also, AC = x/2
and tan ฮฑ = (x/2)/2x = 1/4
tan(ฮฑ + ฮฒ) = x/2x = 1/2
Now,
\(\begin{array}{l}\frac{tan \alpha + tan \beta}{1 โ tan \alpha \; tan \beta} = \frac{1}{2}\end{array} \)
โ 2(tanฮฑ + tanฮฒ) = 1 โ tanฮฑ tanฮฒ
โ 2(1/4 + tanฮฒ) = 1 โ (1/4) tanฮฒ
Solving above equation, we get
tan ฮฒ = 2/9
Question 9: PQR is a triangular park with PQ = PR = 200 m. A T.V. tower stands at the mid-point of QR. If the angles of elevation of the top of the tower at P, Q and R are respectively 45ยฐ, 30ยฐ and 30ยฐ, then the height of the tower (in m) is,
(a) 50โ2
(b) 100
(c) 70
(d) 100โ3
Answer: (b)
Solution:
In triangle MNQ,
tan 30 = MN/QM = h/QM = 1/โ3
QM = โ3 h = MR
In triangle PMQ,
(PQ)2 = (MP)2 + (MQ)2
2002 = h2 + (โ3h) 2
or h = 100 m
Question 10: The angle of elevation of the top of a tower from the top and bottom of a building of height a are 30ยฐ and 45ยฐ respectively. If the tower and the building stand at the same level, then what is the height of the tower?
Solution:
Here CD = Tower of height h and AB = building of height a
In right triangle BLD, tan 30ยฐ = (h-a)/LB
โ LB = (h-a)/tan 30ยฐ = โ3(h โ a)
From right triangle ACD, tan 45ยฐ = h/AC
Here AC = LB
Or h(โ3 โ 1) = โ3 a
or h = โ3a/(โ3-1) = [โ3a(โ3+1)]/2
Therefore, h = [(3 + โ3)a]/2
Other Important Questions:
Question 11: At a distance 2h from the foot of a tower of height h, the tower and a pole at the top of the tower subtend equal angles. Height of the pole should be,
(a) 5h/3
(b) 4h/3
(c) 7h/5
(d) 3h/2
Answer: (a)
Solution:
Let ฮฑ be the angle and p be the height of the pole.
tan ฮฑ = 1/2 and tan 2ฮฑ = (p+h)/2h
we know, tan 2ฮฑ = 2tanฮฑ/(1-tan2ฮฑ)
โ (p + h)/2h = 1/(1-1/4)
โ (p + h)/2h = 4/3
โ p = 5h/3
Question 12: An aeroplane flying horizontally 1 km above the ground is observed at an elevation of 60ยฐ and after 10 seconds the elevation is observed to be 30ยฐ. The uniform speed of the aeroplane in kmph is.
(a) 240
(b) 240โ3
(c) 60โ3
(d) None of these
Answer: (b)
Solution:
d = H cot 30ยฐ โ H cot 60ยฐ
Time taken = 10 sec
So, speed = ([cot 30ยฐ โ cot 60ยฐ]/10) ร 60 ร 60 = 240โ3
Question 13:
A person, standing on the bank of a river observes that the angle subtended by a tree on the opposite bank is 60ยฐ, when he retreats 40 m from the bank, he finds the angle to be 30ยฐ. The height of the tree and the breadth of the river are.
(a) 10โ3 m and 10 m
(b) 20โ3 m and 10 m
(c) 20โ3 m and 20 m
(d) None of these
Answer: (c)
Solution:
Let AB= h be the height of the tree and CB = x, the breadth of the river.
Here angle BDA = 30ยฐ
From right triangle, ABC,
tan 60ยฐ = AB/BC => h/x = โ3
โ h = โ3 x โฆ..(i)
From right triangle, ABD,
tan 30ยฐ = AB/BD
โ 1/โ3 = h/(40 + x)
โ โ3 h = 40 + x
Using (i), we get
(โ3) โ3x = 40 + x
โ 3x = 40 + x
or x = 20
(i)โ h = โ3 x 20 = 20โ3
Thus, the height of the tree = 20โ3 and
breadth of the river = 20 m
- Height & Distance JEE PYQs
- JEE Previous Year Questions on Height & Distance
- Height & Distance PYQs with solutions
- Height & Distance JEE mains questions
- JEE Advanced Height & Distance problems
- Trigonometry Height & Distance JEE questions
- Height & Distance important questions for JEE
- JEE PYQs PDF download Height & Distance
- Height & Distance solved previous year questions
- Height & Distance JEE practice questions
- JEE mains Height & Distance formulas
- Height & Distance topic-wise previous year questions
- Best PDF for JEE Height & Distance questions
- Trigonometry applications in JEE PYQs
- Download Height & Distance JEE questions PDF