JEE Complex Numbers PYQs-Previous Year Questions With Solutions pdf free download

⭐⭐⭐✩ (3.7/5 from 51 reviews)

JEE Main Maths Complex Numbers & Quadratic Equations Previous Year Questions With Solutions

Question 1: If (1 + i) (1 + 2i) (1 + 3i) ….. (1 + ni) = a + ib, then what is 2 * 5 * 10….(1 + n2) is equal to?

Solution:

We have (1 + i) (1 + 2i) (1 + 3i) ….. (1 + ni) = a + ib …..(i)

(1 βˆ’ i) (1 βˆ’ 2i) (1 βˆ’ 3i) ….. (1 βˆ’ ni) = a βˆ’ ib …..(ii)

Multiplying (i) and (ii),

we get 2 * 5 * 10 ….. (1 + n2) = a2 + b2

Question 2: If z is a complex number, then the minimum value of |z| + |z βˆ’ 1| is ______.

Solution:

First, note that |βˆ’z|=|z| and |z1 + z2| ≀ |z1| + |z2|

Now |z| + |z βˆ’ 1| = |z| + |1 βˆ’ z| β‰₯ |z + (1 βˆ’ z)|

= |1|

= 1

Hence, minimum value of |z| + |z βˆ’ 1| is 1.

Question 3: For any two complex numbers z1 and z2 and any real numbers a and b; |(az1 βˆ’ bz2)|2 + |(bz1 + az2)|2 = ___________.

Solution:

|(az1 βˆ’ bz2)|2 + |(bz1 + az2)|2

\(\begin{array}{l}= (az_{1}-bz_{2})(a\overline{z_{1}}-b\overline{z_{2}})+(bz_{1}+az_{2})(b\overline{z_{1}}+a\overline{z_{2}})\end{array} \)

= (a2 + b2) (|z1|2 + |z2|2)

Question 4: Find the complex number z satisfying the equations

\(\begin{array}{l}|\frac{z-12}{z-8i}| = \frac{5}{3},\ |\frac{z-4}{z-8}| = 1.\end{array} \)

Solution:

We have

\(\begin{array}{l}|\frac{z-12}{z-8i}| = \frac{5}{3}\end{array} \)

,

\(\begin{array}{l}|\frac{z-4}{z-8}| = 1\end{array} \)

Let z = x + iy, then

\(\begin{array}{l}|\frac{z-12}{z-8i}| = \frac{5}{3}\end{array} \)

β‡’ 3|z βˆ’ 12| = 5 |z βˆ’ 8i|

3 |(x βˆ’ 12) + iy| = 5 |x + (y βˆ’ 8) i|

9 (x βˆ’ 12)2 + 9y2 = 25x2 + 25 (y βˆ’ 8)2 ….(i) and

\(\begin{array}{l}|\frac{z-4}{z-8}| = 1\end{array} \)

β‡’ |z βˆ’ 4| = |z βˆ’ 8|

|x βˆ’ 4 + iy| = |x βˆ’ 8 + iy|

(x βˆ’ 4)2 + y2 = (x βˆ’ 8)2 + y2

β‡’ x = 6

Putting x = 6 in (i), we get y2 βˆ’ 25y + 136 = 0

y = 17, 8

Hence, z = 6 + 17i or z = 6 + 8i

Question 5: If z1 = 10 + 6i, z2 = 4 + 6i and z is a complex number such that

\(\begin{array}{l}amp\ \frac{z-z_1}{zβˆ’z_2} = \frac{\pi}{4}\end{array} \)

, then the value of |z βˆ’ 7 βˆ’ 9i| is equal to _________.

Solution:

Given numbers are z1 = 10 + 6i, z2 = 4 + 6i and z = x + iy

\(\begin{array}{l}amp\ \frac{z-z_1}{zβˆ’z_2} = \frac{\pi}{4}\end{array} \)

amp [(x βˆ’ 10) + i (y βˆ’ 6) (x βˆ’ 4) + i (y βˆ’ 6)] = Ο€ / 4

\(\begin{array}{l}\frac{(x βˆ’ 4) (y βˆ’ 6) βˆ’ (y βˆ’ 6) (x βˆ’ 10)}{(x βˆ’ 4) (x βˆ’ 10) + (y βˆ’ 6)^2}= 1\end{array} \)

12y βˆ’ y2 βˆ’ 72 + 6y = x2 βˆ’ 14x + 40 …..(i)

Now |z βˆ’ 7 βˆ’9i| = |(x βˆ’ 7) + i (y βˆ’ 9)|

From (i), (x2 βˆ’ 14x + 49) + (y2 βˆ’ 18y + 81) = 18

(x βˆ’ 7)2 + (y βˆ’ 9)2 = 18 or

[(x βˆ’ 7)2 + (y βˆ’ 9)2]Β½ = [18]Β½ = 3√2

|(x βˆ’ 7) + i (y βˆ’ 9)| = 3√2 or

|z βˆ’ 7 βˆ’9i| = 3√2.

Question 6: Suppose z1, z2, z3 are the vertices of an equilateral triangle inscribed in the circle |z| = 2. If z1 = 1 + i√3, then find the values of z3 and z2.

Solution:

One of the numbers must be a conjugate of z1 = 1 + i√3 i.e. z2 = 1 βˆ’ i√3 or z3 = z1 ei2Ο€/3 and

z2 = z1 eβˆ’i2Ο€/3 , z3 = (1 + i√3) [cos (2Ο€ / 3) + i sin (2Ο€ / 3)] = βˆ’2

Question 7: If cosΞ± + cos Ξ² + cos Ξ³ = sin Ξ± + sin Ξ² + sin Ξ³ = 0 then what is the value of cos 3Ξ± + cos 3Ξ² + cos 3Ξ³?

Solution:

cos Ξ± + cos Ξ² + cos Ξ³ = 0 and sin Ξ± + sin Ξ² + sin Ξ³ = 0

Let a = cos Ξ± + i sin Ξ±; b = cos Ξ² + i sin Ξ² and c = cos Ξ³ + i sin Ξ³.

Therefore, a + b + c = (cosΞ± + cosΞ² + cosΞ³) + i (sinΞ± + sinΞ² + sinΞ³) = 0 + i0 = 0

If a + b + c = 0, then a3 + b3 + c3 = 3abc or

(cosΞ± + isina)3 + (cosΞ² + isinΞ²)3 + (cosΞ³ + isinΞ³)3

= 3 (cosΞ± + isinΞ±) (cosΞ² + isinΞ²) (cosΞ³ + isinΞ³)

β‡’ (cos3Ξ± + isin3Ξ±) + (cos3Ξ² + isin3Ξ²) + (cos3Ξ³ + isin3Ξ³)

= 3 [cos (Ξ± + Ξ² + Ξ³) + i sin (Ξ± + Ξ² + Ξ³)] or cos 3Ξ± + cos 3Ξ² + cos 3Ξ³

= 3 cos (Ξ± + Ξ² + Ξ³).

Question 8: If the cube roots of unity are 1, Ο‰, Ο‰2, then find the roots of the equation (x βˆ’ 1)3 + 8 = 0.

Solution:

(x βˆ’ 1)3 = βˆ’8 β‡’ x βˆ’ 1 = (βˆ’8)1/3

x βˆ’ 1 = βˆ’2, βˆ’2Ο‰, βˆ’2Ο‰2

x = βˆ’1, 1 βˆ’ 2Ο‰, 1 βˆ’ 2Ο‰2

Question 9: If 1, Ο‰, Ο‰2, Ο‰3……., Ο‰nβˆ’1 are the n, nth roots of unity, then (1 βˆ’ Ο‰) (1 βˆ’ Ο‰2) …..

(1 βˆ’ Ο‰n βˆ’ 1) = ____________.

Solution:

Since 1, Ο‰, Ο‰2, Ο‰3……., Ο‰nβˆ’1 are the n, nth roots of unity, therefore, we have the identity

= (x βˆ’ 1) (x βˆ’ Ο‰) (x βˆ’ Ο‰2) ….. (x βˆ’ Ο‰nβˆ’1) = xn βˆ’ 1 or

(x βˆ’ Ο‰) (x βˆ’ Ο‰2)…..(x βˆ’ Ο‰nβˆ’1) = xnβˆ’1 / xβˆ’1

= xnβˆ’1 + xnβˆ’2 +….. + x + 1

Putting x = 1 on both sides, we get

(1 βˆ’ Ο‰) (1 βˆ’ Ο‰2)….. (1 βˆ’ Ο‰nβˆ’1) = n

Question 10: If a = cos (2Ο€ / 7) + i sin (2Ο€ / 7), then the quadratic equation whose roots are Ξ± = a + a2 + a4 and Ξ² = a3 + a5 + a6 is _____________.

Solution:

a = cos (2Ο€ / 7) + i sin (2Ο€ / 7)

a7 = [cos (2Ο€ / 7) + i sin (2Ο€ / 7)]7

= cos 2Ο€ + i sin 2Ο€ = 1 …..(i)

S = Ξ± + Ξ² = (a + a2 + a4) + (a3 + a5 + a6)

S = a + a2 + a3 + a4 + a5 + a6

\(\begin{array}{l}= \frac{a(1-a^6)}{1-a}\end{array} \)

or

\(\begin{array}{l}S = \frac{a-1}{1-a}= βˆ’1 …..(ii)\end{array} \)

P = Ξ± * Ξ² = (a + a2 + a4) (a3 + a5 + a6)

= a4 + a6 + a7 + a5 + a7 + a8 + a7 + a9 + a10

= a4 + a6 + 1 + a5 + 1 + a + 1 + a2 + a3 (From eqn (i)]

= 3+(a + a2 + a3 + a4 + a5 + a6)

= 3 + S = 3 βˆ’ 1 = 2 [From (ii)]

Required equation is, x2 βˆ’ Sx + P = 0

x2 + x + 2 = 0.

Question 11: Let z1 and z2 be nth roots of unity, which are ends of a line segment that subtend a right angle at the origin. Then n must be of the form ____________.

Solution:

11/n = cos [2rΟ€ / n] + i sin [2r Ο€ / n]

Let z1 = [cos 2r1Ο€ / n] + i sin [2r1Ο€ / n] and z2 = [cos 2r2Ο€ / n] + i sin [2r2Ο€ / n].

Then ∠Z1 O Z2 = amp (z1 / z2) = amp (z1) βˆ’ amp (z2)

= [2 (r1 βˆ’ r2)Ο€] / [n]

= Ο€ / 2

(Given) n = 4 (r1 βˆ’ r2)

= 4 Γ— integer, so n is of the form 4k.

Question 12: (cos ΞΈ + i sin ΞΈ)4 / (sin ΞΈ + i cos ΞΈ)5 is equal to ____________.

Solution:

(cos ΞΈ + i sin ΞΈ)4 / (sin ΞΈ + i cos ΞΈ)5

= (cos ΞΈ + i sin ΞΈ)4 / i5 ([1 / i] sin ΞΈ + cos ΞΈ)5

= (cosΞΈ + i sin ΞΈ)4 / i (cos ΞΈ βˆ’ i sin ΞΈ)5

= (cos ΞΈ + i sin ΞΈ)4 / i (cos ΞΈ + i sin ΞΈ)βˆ’5 (By property) = 1 / i (cos ΞΈ + i sin ΞΈ)9

= sin(9ΞΈ) βˆ’ i cos (9ΞΈ).

Question 13: Given z = (1 + i√3)100, then find the value of Re (z) / Im (z).

Solution:

Let z = (1 + i√3)

r = √[3 + 1] = 2 and r cosΞΈ = 1, r sinΞΈ = √3, tanΞΈ = √3 = tan Ο€ / 3 β‡’ ΞΈ = Ο€ / 3.

z = 2 (cos Ο€ / 3 + i sin Ο€ / 3)

z100 = [2 (cos Ο€ / 3 + i sin Ο€ / 3)]100

= 2100 (cos 100Ο€ / 3 + i sin 100Ο€ / 3)

= 2100 (βˆ’cos Ο€ / 3 βˆ’ i sin Ο€ / 3)

= 2100(βˆ’1 / 2 βˆ’i √3 / 2)

Re(z) / Im(z) = [βˆ’1/2] / [βˆ’βˆš3 / 2] = 1 / √3.

Question 14: If x = a + b, y = aΞ± + bΞ² and z = aΞ² + bΞ±, where Ξ± and Ξ² are complex cube roots of unity, then what is the value of xyz?

Solution:

If x = a + b, y = aα + bβ and z = aβ + bα, then xyz = (a + b) (aω + bω2) (aω2 + bω),where α = ω and β = ω2 = (a + b) (a2 + abω2 + abω + b2)

= (a + b) (a2βˆ’ ab + b2)

= a3 + b3

Question 15: If Ο‰ is an imaginary cube root of unity, (1 + Ο‰ βˆ’ Ο‰2)7 equals to ___________.

Solution:

(1 + Ο‰ βˆ’ Ο‰2)7 = (1 + Ο‰ + Ο‰2 βˆ’ 2Ο‰2)7

= (βˆ’2Ο‰2)7

= βˆ’128Ο‰14

= βˆ’128Ο‰12Ο‰2

= βˆ’128Ο‰2

Question 16: If Ξ±, Ξ², Ξ³ are the cube roots of p (p < 0), then for any x, y and z, find the value of [xΞ± + yΞ² + zΞ³] / [xΞ² + yΞ³ + zΞ±].

Solution:

Since p < 0.

Let p = βˆ’q, where q is positive.

Therefore, p1/3 = βˆ’q1/3(1)1/3.

Hence Ξ± = βˆ’q1/3, Ξ² = βˆ’q1/3 Ο‰ and Ξ³ = βˆ’q1/3Ο‰2

The given expression [x + yω + zω2] / [xω + yω2 + z] = (1 / ω) * [xω + yω2 + z] / [xω + yω2 + z]

= Ο‰2.

Question 17: The common roots of the equations x12 βˆ’ 1 = 0, x4 + x2 + 1 = 0 are __________.

Solution:

x12 βˆ’ 1 = (x6 + 1) (x6 βˆ’ 1)

= (x6 + 1) (x2 βˆ’ 1) (x4 + x2 + 1)

Common roots are given by x4 + x2 + 1 =0

x2 = [βˆ’1 Β± i √3] / [2] = Ο‰, Ο‰2 or Ο‰4, Ο‰2 (Because Ο‰3 = 1) or

x = Β± Ο‰2, Β± Ο‰

Question 18: Given that the equation z2 + (p + iq)z + r + is = 0, where p, q, r, s are real and non-zero has a real root, then how are p, q, r and s related?

Solution:

Given that z2 + (p + iq)z + r + is = 0 ……(i)

Let z = Ξ± (where Ξ± is real) be a root of (i), then

Ξ±2 + (p + iq)Ξ± + r + is = 0 or

Ξ±2 + pΞ± + r + i (qΞ± + s) = 0

Equating real and imaginary parts, we have Ξ±2 + pΞ± + r = 0 and qΞ± + s = 0

Eliminating Ξ±, we get

(βˆ’s / q)2 + p (βˆ’s / q) + r = 0 or

s2 βˆ’ pqs + q2r = 0 or

pqs = s2 + q2r

Question 19: The difference between the corresponding roots of x2 + ax + b = 0 and x2 + bx + a = 0 is same and a≠b, then what is the relation between a and b?

Solution:

Let Ξ±, Ξ² and Ξ³,Ξ΄ be the roots of the equations x2 + ax + b = 0 and x2 + bx + a = 0, respectively therefore, Ξ± + Ξ² = βˆ’a, Ξ±Ξ² = b and Ξ΄ + Ξ³ = βˆ’b, Ξ³Ξ΄ = a.

Given |Ξ± βˆ’ Ξ²| =|Ξ³ βˆ’ Ξ΄| β‡’ (Ξ± + Ξ²)2 βˆ’ 4Ξ±Ξ²

= (Ξ³ + Ξ΄)2 βˆ’4Ξ³Ξ΄

β‡’ a2 βˆ’ 4b = b2 βˆ’ 4a

β‡’ (a2 βˆ’ b2) + 4 (a βˆ’ b) = 0

⇒ a + b + 4 = 0 (Because a≠b)

Question 20: If b1 b2 = 2 (c1 + c2), then at least one of the equations x2 + b1x + c1 = 0 and x2 + b2x + c2 = 0 has ____________ roots.

Solution:

Let D1 and D2 be discriminants of x2 + b1x + c1 = 0 and x2 + b2x + c2 = 0, respectively.

Then,

D1 + D2 = b12 βˆ’ 4c1 + b22 βˆ’ 4c2

= (b12 + b22) βˆ’ 4 (c1 + c2)

= b12 + b22 βˆ’ 2b1b2 [Because b1b2 = 2 (c1 + c2)] = (b1 – b2)2 β‰₯ 0

β‡’ D1 β‰₯ 0 or D2 β‰₯ 0 or D1 and D2 both are positive.

Hence, at least one of the equations has real roots.

Question 21: If the roots of the equation x2 + 2ax + b = 0 are real and distinct and they differ by at most 2m then b lies in what interval?

Solution:

Let the roots be Ξ±, Ξ²

Ξ± + Ξ² = βˆ’2a and Ξ±Ξ² = b

Given, |Ξ± βˆ’ Ξ²| ≀ 2m

or |Ξ± βˆ’ Ξ²|2 ≀ (2m)2 or

(Ξ± + Ξ²)2βˆ’ 4Ξ±Ξ² ≀ 4m2 or

4a2 βˆ’ 4b ≀ 4m2

β‡’ a2 βˆ’ m2 ≀ b and discriminant D > 0 or

4a2 βˆ’ 4b > 0

β‡’ a2 βˆ’ m2 ≀ b and b < a2.

Hence, b ∈ [a2 βˆ’ m2 , a2).

Question 22: If ([1 + i] / [1 βˆ’ i])m = 1, then what is the least integral value of m?

Solution:

[1 + i] / [1 βˆ’ i] = ([1 + i] / [1 βˆ’ i]) Γ— [1 + i] / [1 + i]

= [(1 + i)2] / [2]

= 2i / 2

= i

([1 + i] / [1 βˆ’ i])m = 1 (as given)

So, the least value of m = 4 {Because i4 = 1}

Question 23: If (1 βˆ’ i) x + (1 + i) y = 1 βˆ’ 3i, then (x, y) = ______________.

Solution:

(1 βˆ’ i) x + (1 + i) y = 1 βˆ’ 3i

β‡’ (x + y) + i (βˆ’x + y) = 1 βˆ’ 3i

Equating real and imaginary parts, we get x + y = 1 and βˆ’x + y = βˆ’3;

So, x = 2, y = βˆ’1.

Thus, the point is (2, βˆ’1).

Question 24: [3 + 2i sinΞΈ] / [1 βˆ’ 2i sinΞΈ] will be purely imaginary if ΞΈ = ___________.

Solution:

[3 + 2i sinΞΈ] / [1 βˆ’ 2i sinΞΈ] will be purely imaginary, if the real part vanishes, i.e.,
[3 βˆ’ 4 sin2 ΞΈ] / [1 + 4 sin2ΞΈ] = 0

3 βˆ’ 4 sin2 ΞΈ (only if ΞΈ be real)

sinθ = ±√3 / 2

= sin(Β± Ο€ / 3)

ΞΈ = nΟ€ + (βˆ’1)n (Β± Ο€ / 3)

= nΟ€ Β± Ο€ / 3

Question 25: The real values of x and y for which the equation is (x + iy) (2 βˆ’ 3i) = 4 + i is satisfied, are __________.

Solution:

Equation (x + iy) (2 βˆ’ 3i) = 4 + i

(2x + 3y) + i (βˆ’3x + 2y) = 4 + i

Equating real and imaginary parts, we get

2x + 3y = 4 ……(i)

βˆ’3x + 2y = 1 ……(ii)

From (i) and (ii), we get

x = 5 / 13, y = 14 / 13

Complex Numbers Important Questions & Answers | Problems & Solutions | Practice Questions download free pdf ➑️

πŸ“š Buy Study Material & Join Our Coaching

For premium study materials specially designed for NDA Exam, visit our official study material portal:
πŸ‘‰ https://publishers.anandclasses.co.in/

For JEE/NEET Notes : Visit https://anandclasses.in/

To enroll in our offline or online coaching programs, visit our coaching center website:
πŸ‘‰ https://anandclasses.co.in/

πŸ“ž Call us directly at: +91-94631-38669

πŸ’¬ WhatsApp Us Instantly

Need quick assistance or want to inquire about classes and materials?

πŸ“² Click below to chat instantly on WhatsApp:
πŸ‘‰ Chat on WhatsApp

πŸŽ₯ Watch Video Lectures

Get access to high-quality video lessons, concept explainers, and revision tips by subscribing to our official YouTube channel:
πŸ‘‰ Neeraj Anand Classes – YouTube Channel

RELATED TOPICS