NCERT Solutions Sequences And Series Exercise 8.1 Class 11 Math PDF Free Download

⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5 from 41856 reviews)

Question 1. Write the first five terms of a sequence whose nth term is $a_n = n(n + 2)$

Solution:

Given, $a_n = n(n + 2)$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = 1(1 + 2) = 1(3) = 3$$

$$a_2 = 2(2 + 2) = 2(4) = 8$$

$$a_3 = 3(3 + 2) = 3(5) = 15$$

$$a_4 = 4(4 + 2) = 4(6) = 24$$

$$a_5 = 5(5 + 2) = 5(7) = 35$$

Therefore, the first 5 terms of the given series are:
$3, 8, 15, 24, 35$


Question 2. Write the first 5 terms of the series whose nth term is $a_n = \dfrac{n}{n + 1}$

Solution:

Given, $a_n = \dfrac{n}{n + 1}$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = \frac{1}{1 + 1} = \frac{1}{2}$$

$$a_2 = \frac{2}{2 + 1} = \frac{2}{3}$$

$$a_3 = \frac{3}{3 + 1} = \frac{3}{4}$$

$$a_4 = \frac{4}{4 + 1} = \frac{4}{5}$$

$$a_5 = \frac{5}{5 + 1} = \frac{5}{6}$$

Therefore, the first 5 terms of the given series are:
$$\frac{1}{2}, \frac{2}{3}, \frac{3}{4}, \frac{4}{5}, \frac{5}{6}$$


Question 3. Write the first five terms of series whose nth term is $a_n = 2^n$

Solution:

Given, $a_n = 2^n$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = 2^1 = 2$$

$$a_2 = 2^2 = 4$$

$$a_3 = 2^3 = 8$$

$$a_4 = 2^4 = 16$$

$$a_5 = 2^5 = 32$$

Therefore, the first 5 terms of the given series are: $2, 4, 8, 16, 32$


Question 4. Write the first five terms of series whose nth term is $a_n = \dfrac{2n – 3}{6}$

Solution:

Given, $a_n = \dfrac{2n – 3}{6}$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = \frac{2(1) – 3}{6} = \frac{-1}{6}$$

$$a_2 = \frac{2(2) – 3}{6} = \frac{1}{6}$$

$$a_3 = \frac{2(3) – 3}{6} = \frac{1}{2}$$

$$a_4 = \frac{2(4) – 3}{6} = \frac{5}{6}$$

$$a_5 = \frac{2(5) – 3}{6} = \frac{7}{6}$$

Therefore, the first 5 terms of the given series are:
$$-\frac{1}{6}, \frac{1}{6}, \frac{1}{2}, \frac{5}{6}, \frac{7}{6}$$


Question 5. Write the first 5 terms of the sequence whose nth term is $a_n = (-1)^{n – 1} 5^{n + 1}$

Solution:

Given, $a_n = (-1)^{n – 1} 5^{n + 1}$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = (-1)^{1 – 1} 5^{1 + 1} = (-1)^0 \cdot 5^2 = 25$$

$$a_2 = (-1)^{2 – 1} 5^{2 + 1} = (-1)^1 \cdot 5^3 = -125$$

$$a_3 = (-1)^{3 – 1} 5^{3 + 1} = (-1)^2 \cdot 5^4 = 625$$

$$a_4 = (-1)^{4 – 1} 5^{4 + 1} = (-1)^3 \cdot 5^5 = -3125$$

$$a_5 = (-1)^{5 – 1} 5^{5 + 1} = (-1)^4 \cdot 5^6 = 15625$$

Therefore, the first 5 terms of the series are: $25, -125, 625, -3125, 15625$


Question 6. Find the first five terms of the series whose nth term is given as $a_n = \dfrac{n(n^2 + 5)}{4}$

Solution:

Given, $a_n = \dfrac{n(n^2 + 5)}{4}$

Putting $n = 1, 2, 3, 4, 5$, we get:

$$a_1 = \dfrac{1(1^2 + 5)}{4} = \dfrac{1(6)}{4} = \dfrac{3}{2}$$

$$a_2 = \dfrac{2(2^2 + 5)}{4} = \dfrac{2(9)}{4} = \dfrac{9}{2}$$

$$a_3 = \dfrac{3(3^2 + 5)}{4} = \dfrac{3(14)}{4} = \dfrac{21}{2}$$

$$a_4 = \dfrac{4(4^2 + 5)}{4} = \dfrac{4(21)}{4} = 21$$

$$a_5 = \dfrac{5(5^2 + 5)}{4} = \dfrac{5(30)}{4} = \dfrac{75}{2}$$

Therefore, the first 5 terms of the series are:
$\dfrac{3}{2}, \dfrac{9}{2}, \dfrac{21}{2}, 21, \dfrac{75}{2}$


Question 7. Find the 17th and 24th terms of the sequence whose nth term is given as $a_n = 4n – 3$

Solution:

Given, $a_n = 4n – 3$

Putting $n = 17$, we get:

$$a_{17} = 4(17) – 3 = 68 – 3 = 65$$

Therefore, the 17th term is $65$.

For 24th term :

Putting $n = 24$, we get:

$$a_{24} = 4(24) – 3 = 96 – 3 = 93$$

Therefore, the 24th term is $93$.


Question 8. Find the 7th term of the sequence whose nth term is given as $a_n = \dfrac{n^2}{2n}$

Solution:

Substituting $n = 7$, we get:

$$a_7 = \dfrac{7^2}{2 \times 7} = \dfrac{49}{14} = \dfrac{7}{2}$$

Therefore, the 7th term is $\dfrac{7}{2}$.


Question 9. Find the 9th term of the sequence whose nth term is given as $a_n = (-1)^{n – 1} n^3$

Solution:

Substituting $n = 9$, we get:

$$a_9 = (-1)^{9 – 1} 9^3 = (-1)^8 \times 729 = 729$$

Therefore, the 9th term is $729$.


Question 10. Find the 20th term of the sequence whose nth term is given as $a_n = \dfrac{n(n – 2)}{n + 3}$

Solution:

Given, $a_n = \dfrac{n(n – 2)}{n + 3}$

Putting $n = 20$, we get:

$$a_{20} = \dfrac{20(20 – 2)}{20 + 3} = \dfrac{20 \times 18}{23} = \dfrac{360}{23}$$

Therefore, the 20th term is $\dfrac{360}{23}$.


Question 11. Find the first 5 terms of the following sequence:
$a_1 = 3$, $a_n = 3a_{n-1} + 2$ for all $n > 1$

Solution:

$a_1 = 3$

$$a_2 = 3a_{2-1} + 2 = 3a_1 + 2 = 3 \times 3 + 2 = 9 + 2 = 11$$

$$a_3 = 3a_{3-1} + 2 = 3a_2 + 2 = 3 \times 11 + 2 = 33 + 2 = 35$$

$$a_4 = 3a_{4-1} + 2 = 3a_3 + 2 = 3 \times 35 + 2 = 105 + 2 = 107$$

$$a_5 = 3a_{5-1} + 2 = 3a_4 + 2 = 3 \times 107 + 2 = 321 + 2 = 323$$

Therefore, the first 5 terms are:
$3,\ 11,\ 35,\ 107,\ 323$


Question 12. Write the first 5 terms of the following sequence:
$a_1 = -1$, $a_n = \dfrac{a_{n-1}}{n}$ for all $n > 1$

Solution:

$a_1 = -1$

$$a_2 = \dfrac{a_{2-1}}{2} = \dfrac{a_1}{2} = \dfrac{-1}{2} = -\dfrac{1}{2}$$

$$a_3 = \dfrac{a_{3-1}}{3} = \dfrac{a_2}{3} = \dfrac{-\frac{1}{2}}{3} = -\dfrac{1}{6}$$

$$a_4 = \dfrac{a_{4-1}}{4} = \dfrac{a_3}{4} = \dfrac{-\frac{1}{6}}{4} = -\dfrac{1}{24}$$

$$a_5 = \dfrac{a_{5-1}}{5} = \dfrac{a_4}{5} = \dfrac{-\frac{1}{24}}{5} = -\dfrac{1}{120}$$

Therefore, the first 5 terms of the series are:
$-1,\ -\dfrac{1}{2},\ -\dfrac{1}{6},\ -\dfrac{1}{24},\ -\dfrac{1}{120}$


Question 13. Write the first 5 terms of the following sequence:
$a_1 = a_2 = 2$, $a_n = a_{n-1} – 1$ for all $n > 2$

Solution:

$a_1 = 2$
$a_2 = 2$

$$a_3 = a_{3-1} – 1 = a_2 – 1 = 2 – 1 = 1$$

$$a_4 = a_{4-1} – 1 = a_3 – 1 = 1 – 1 = 0$$

$$a_5 = a_{5-1} – 1 = a_4 – 1 = 0 – 1 = -1$$

Therefore, the first 5 terms of the series are:
$2,\ 2,\ 1,\ 0,\ -1$


Question 14. The Fibonacci sequence is given by:
$a_1 = a_2 = 1$, $a_n = a_{n-1} + a_{n-2}$ for $n > 2$
Find $\dfrac{a_{n+1}}{a_n}$ for the first 5 terms.

Solution:

$a_1 = 1,\ a_2 = 1$

$$a_3 = a_1 + a_2 = 1 + 1 = 2$$

$$a_4 = a_2 + a_3 = 1 + 2 = 3$$

$$a_5 = a_3 + a_4 = 2 + 3 = 5$$

$$a_6 = a_4 + a_5 = 3 + 5 = 8$$

Now,

For $n = 1$: $\dfrac{a_{1+1}}{a_1} = \dfrac{a_2}{a_1} = \dfrac{1}{1} = 1$

For $n = 2$: $\dfrac{a_{2+1}}{a_2} = \dfrac{a_3}{a_2} = \dfrac{2}{1} = 2$

For $n = 3$: $\dfrac{a_{3+1}}{a_3} = \dfrac{a_4}{a_3} = \dfrac{3}{2}$

For $n = 4$: $\dfrac{a_{4+1}}{a_4} = \dfrac{a_5}{a_4} = \dfrac{5}{3}$

For $n = 5$: $\dfrac{a_{5+1}}{a_5} = \dfrac{a_6}{a_5} = \dfrac{8}{5}$

Therefore, the required ratios are:
$1,\ 2,\ \dfrac{3}{2},\ \dfrac{5}{3},\ \dfrac{8}{5}$

⬅️ NCERT Solutions Exercise 8.2 NCERT Solutions Miscellaneous Exercise ➡️

📚 Buy Study Material & Join Our Coaching

For premium study materials specially designed for JEE, NEET, NDA, CDS, AFCAT, SSC Exams, visit our official study material portal:
👉 https://publishers.anandclasses.co.in/

For JEE/NEET Notes : Visit https://anandclasses.in/

For NDA Notes : Visit https://nda.anandclasses.in/

For SSC Notes : Visit https://ssc.anandclasses.in/

For CDS, AFCAT Notes : Visit https://cds-afcat.anandclasses.in/

To enroll in our offline or online coaching programs, visit our coaching center website:
👉 https://anandclasses.co.in/

📞 Call us directly at: +91-94631-38669

💬 WhatsApp Us Instantly

Need quick assistance or want to inquire about classes and materials?

📲 Click below to chat instantly on WhatsApp:
👉 Chat on WhatsApp

🎥 Watch Video Lectures

Get access to high-quality video lessons, concept explainers, and revision tips by subscribing to our official YouTube channel:
👉 Neeraj Anand Classes – YouTube Channel

RELATED TOPICS