Complex numbers can be expressed as a combination of real and imaginary numbers. The standard notation of a complex number is given by z = x + iy, where x is the real part of z and iy is the imaginary part of the complex number z. Also, βiβ is called the βiotaβ and i2 = -1.
If z1 = a + ib and z2 = c + id are two complex numbers such that;
- (a + ib) + (c + id) = (a + c) + i(b + d)
- (a + ib) β (c + id) = (a β c) + i(b β d)
- (a + ib). (c + id) = (ac β bd) + i(ad + bc)
- (a + ib) / (c + id) = [(ac + bd)/ (c2 + d2)] + i[(bc β ad) / (c2 + d2)]
Complex Numbers Questions and Answers
1. If z = 2 β 3i, then find z2.
Solution:
Given,
z = 2 β 3i
z2 = z.z
= (2 β 3i)(2 β 3i)
= 2(2) β 2(3i) β (3i)(2) + (3i)(3i)
= 4 β 6i β 6i + 9i2 {since i2 = -1}
= 4 β 12i + 9(-1)
= 4 β 12i β 9
= -5 β 12i
Therefore, z2 = -5 β 12i.
2. Suppose z = (2 β i)2 + [(7 β 4i)/(2 + i)] β 8, express z in the form of x + iy such that x and y are real numbers.
Solution:
Given,
z = (2 β i)2 + [(7 β 4i)/(2 + i)] β 8
= (2)2 β 2(2)(i) + (i2) + [(7 β 4i)(2 β i)/ (2 + i)(2 β i)] β 8
= (4 β 4i β 1) + [(14 β 7i β 8i + 4i2)/ (4 β i2)] β 8
= (3 β 4i) + [(14 β 15i β 4)/(4 + 1)] β 8 {since i2 = -1}
= (3 β 4i) + [(10 β 15i)/5] β 8
= (3 β 4i) + (2 β 3i) β 8
= -3 β 7i
This is of the form x + iy such that x = -3 and y = -7.
3. Simplify:
\(\begin{array}{l}\frac{1-2i}{3+4i}-\frac{2+i}{5i}\end{array} \)
Solution:
\(\begin{array}{l}\frac{1-2i}{3+4i}-\frac{2+i}{5i}\end{array} \)
This can be written as:
\(\begin{array}{l}=\frac{1-2i}{3+4i}.\frac{3-4i}{3-4i}-\frac{2+i}{5i}.\frac{-i}{-i}\\=\frac{(3-4i-6i+8i^2)}{9-16i^2} -\frac{(-2i-i^2)}{-5i^2}\\=\frac{(3 β 10i β 8)}{(9+16)}-\frac{(-2i+1)}{5}\\=\frac{(-5-10i)}{25}+\frac{2}{5}i β \frac{1}{5}\\=-\frac{1}{5}-\frac{2}{5}i+\frac{2}{5}i β \frac{1}{5}\\=-\frac{2}{5}\end{array} \)
Therefore,
\(\begin{array}{l}\frac{1-2i}{3+4i}-\frac{2+i}{5i}=-\frac{2}{5}\end{array} \)
Modulus and Conjugate of a Complex number If z = x + iy is a complex number then, mod of z is given by |z| = β(x2 + y2). If z = x + iy then the conjugate of z is zΜ = a β ib. |
4. If z1 = 2 + 8i and z2 = 1 β i, then find |z1/z2|.
Solution:
Given,
z1= 2 + 8i and z2 = 1 β i
z1/z2 = (2 + 8i)/(1 β i)
= (2 + 8i)(1 + i)/ (1 β i)(1 + i)
= [2 + 2i + 8i + 8i2]/ [1 β i2]
= (2 + 10i β 8)/ (1 + 1) {since i2 = -1}
= (-6 + 10i)/2
= -3 + 5i
Now, |z1/z2| = β[(-3)2 + (5)2]
= β(9 + 25)
= β34
5. If |z2 β 1| = |z2| + 1, then show that z lies on an imaginary axis.
Solution:
Let z = x + iy be the complex number.
Now, z2 = z.z = (x + iy)(x + iy)
= x2 + ixy + ixy + (iy)2
= x2 + 2ixy β y2 {since i2 = -1}
z2 β 1 = x2 + 2ixy β y2 β 1
= (x2 β y2 β 1) + i(2xy)
Thus, |z2 β 1| = β[(x2 β y2 β 1)2 + (2xy)2]
= β[(x2 β y2 β 1)2 + 4x2y2]
|z|2 + 1 = [β(x2 + y2)]2 + 1
= x2 + y2 + 1
Given that,
|z2 β 1| = |z2| + 1
So, β[(x2 β y2 β 1)2 + 4x2y2] = x2 + y2 + 1
Squaring on both sides, we get;
(x2 β y2 β 1)2 + 4x2y2 = (x2 + y2 + 1)2
[x2 β (y2 + 1)]2 + 4x2y2 = [x2 + (y2 + 1)]2
[x2 β (y2 + 1)]2 β [x2 + (y2 + 1)]2 + 4x2y2 = 0
As we know, (a β b)2 β (a + b)2 = -4ab,
-4x2(y2 + 1) + 4x2y2 = 0
-4x2y2 β 4x2 + 4x2y2 = 0
4x2 = 0
x = 0
Therefore, z lies on the y-axis.
6. Find the conjugate of z1 β z2 if z1 = 2 + 3i and z2 = 5 + 2i.
Solution:
Given,
z1 = 2 + 3i
z2 = 5 + 2i
z1 β z2 = (2 + 3i) β (5 + 2i)
= (2 β 5) + i(3 β 2)
= -3 + i
As we know the conjugate of z = x + iy = x β iy.
Conjugate of z1 β z2 = -3 β i
7. Simplify: i59
Solution:
We know that,
i2 = -1, i3 = -i, i4 = 1
We can write 59 as: 59 = 4 Γ 14 + 3
So, i59 = i(4 Γ 14) + 3
= i(4 Γ 14) . i3
= 1.i3
= -i
Therefore, i59 = -i.
8. Find real x and y if (x β iy) (3 + 5i) is the conjugate of β 6 β 24i.
Solution:
(x β iy)(3 + 5i) = 3x + 5ix β 3iy β 5yi2
= 3x + i(5x β 3y) + 5y {since i2 = -1}
= (3x + 5y) + i(5x β 3y)
Given that (x β iy)(3 + 5i) is the conjugate of -6 β 24i.
Here, the conjugate of -6 β 24i = -6 + 24i.
So, 3x + 5y = -6
5x β 3y = 24
Solving these two equations, we get; x = 3 and y = -3.
9. Find the relation between a and b if z = a + ib if |(z β 3)/(z + 3)| = 2.
Solution:
Given,
z = a + ib
|(z β 3)/(z + 3)| = 2
|(a + ib β 3)/(a + ib + 3)| = 2
|(a β 3) + ib|= 2|(a + 3) + ib|
β[(a β 3)2 + b2] = 2β[(a + 3)2 + b2]
Squaring on both sides, we get;
(a β 3)2 + b2 = 4[(a + 3)2 + b2]
a2 β 6a + 9 + b2 = 4(a2 + 6a + 9 + b2)
4a2 + 24a + 36 + 4b2 β a2 + 6a β 9 β b2 = 0
3a2 + 30a + 27 + 3b2 = 0
a2 + 10a + 9 + b2 = 0
(a2 + 10a + 25) + (b2 + 9 β 25) = 0
(a + 5)2 + b2 = 16
(a + 5)2 + b2 = 42
10. If |z + 1| = z + 2 (1 + i), then find z.
Solution:
Let z = x + iy be the complex number.
Given,
|z + 1| = z + 2 (1 + i)
β |x + iy + 1| = x + iy + 2 (1 + i)
We know,
|z| = β(x2 + y2)
β[(x + 1)2 + y2] = (x + 2) + i(y + 1)
Comparing real and imaginary parts,
β β((x + 1)2 + y2) = x + 2
And 0 = y + 2
β y = -2
Substituting the value of y in β((x + 1)2 + y2) = x + 2, we get;
(x + 1)2 + (-2)2 = (x + 2)2
x2 + 2x + 1 + 4 = x2 + 4x + 4
β 2x = 1
β x = Β½
Therefore, z = x + iy = Β½ β 2i.
Practice Questions on Complex Numbers
- Find the conjugate of complex number (1 β i)/(1 + i).
- The complex number z = a + ib, where a and b are real numbers, satisfies the equation z2 + 16 β 30i = 0.
- Calculate the modulus value of the complex number β2β3 β 2i.
- Simplify: (1 + 6i) + (6 β 2i) β (β7 + 5i)
- If [(1 β i)/(1 + i)]100 = a + ib, then find the values of a and b.
- Complex Numbers problems with solutions PDF
- Important Complex Numbers questions for JEE
- Complex Numbers practice questions with answers
- JEE Complex Numbers problems and solutions
- Complex Numbers important formulas and questions
- Complex Numbers solved examples PDF download
- Complex Numbers JEE previous year questions with solutions
- Free PDF download Complex Numbers questions and answers
- Algebra of Complex Numbers practice problems
- Complex Numbers MCQs with solutions PDF
- Complex Numbers worksheet with answers PDF
- Complex Numbers PYQs for JEE mains and advanced
- Complex Numbers short tricks for JEE
- JEE mains Complex Numbers topic-wise questions
- Free PDF Complex Numbers study material