Analytical chemistry uses reactions for the identification of chemical compounds. The chemical thermodynamics studies the chemical equilibrium as a source of work and heat etc. The kinetics also has its specific approach to the chemical reaction. It studies the chemical transformation as a process that occurs in time according to a certain mechanism with regularities characteristics of this process. The kinetics study in the chemical process is the study of reaction that occurs in time, it rates, a change in the rate with the development of the process.
Chemical Kinetics MCQs with Answers Class 12 CBSE Chemistry Worksheet
1. The rate of a chemical reaction tells us about
the reactants taking part in the reaction
the products formed in the reaction
how slow or fast the reaction is taking place
none of the above
Answer: (c)
2. In the rate equation, when the concentration of reactants is unity then the rate is equal to
specific rate constant
average rate constant
instantaneous rate constant
None of the above
Answer: (a)
3. The average rate and instantaneous rate of a reaction are equal
at the start
at the end
in the middle
when two rates have a time interval equal to zero
Answer: (d)
4. Which of the following observations is incorrect about the order of a reaction?
Order of a reaction is always a whole number
The stoichiometric coefficient of the reactants doesnβt affect the order
Order of reaction is the sum of power to express the rate of reaction to the concentration terms of the reactants.
Order can only be assessed experimentally
Answer: (a)
5. The rate constant of zero-order reactions has the unit
s-1
mol L-1 s-1
L2 mol-2 s-1
L mol-1Β s-1
Answer: (b)
Also Check:
6. In the reaction 2A + B β A2B, if the concentration of A is doubled and that of B is halved, then the rate of the reaction will
increase 2 times
increase 4 times
decrease 2 times
remain the same
Answer: (a)
7. when the rate of the reaction is equal to the rate constant, the order of the reaction is
zero order
first order
second order
third order
Answer: (a)
8. A substance βAβ decomposes by a first-order reaction starting initially with [A] = 2.00M and after 200min, [A] becomes 0.15M. For this reaction t1/2 is
53.72 min
50.49 min
48.45 min
46.45 min
Answer: (a)
9. In the Haber process for the manufacture of ammonia the following catalyst is used
Platinized asbestos
Iron with molybdenum as a promoter
Copper oxide
Alumina
Answer: (b)
10. A catalyst alters, which of the following in a chemical reaction?
To enroll in our offline or online coaching programs, visit our coaching center website: π https://anandclasses.co.in/
π Call us directly at: +91-94631-38669
π¬ WhatsApp Us Instantly
Need quick assistance or want to inquire about classes and materials?
π² Click below to chat instantly on WhatsApp: π Chat on WhatsApp
π₯ Watch Video Lectures
Get access to high-quality video lessons, concept explainers, and revision tips by subscribing to our official YouTube channel: π Neeraj Anand Classes β YouTube Channel